КАКВО Е ХЕМОДИАЛИЗА

Какво е хемодиализа?

Хемодиализата е процес на изкуствено елиминиране на отпадните продукти на организма, намиращи се в кръвта и премахване на ненужната вода от нея поради невъзможността на вашите бъбреци да функционират нормално. На практика хемодиализата помага, както за детоксикацията на вашия организъм, така и за намаляване на обемното натоварване, което влияе на вашето кръвно налягане, т.е. този обем от течност, който се отделя под формата на урина.

Трябва да сте наясно, че бъбреците са изключително комплексни органи, които при нормалното си функциониране имат много „задължения”- освен да филтрират кръвта, бъбреците имат и ендокринно значение, стимулират производството на червени кръвни клетки и отговарят за нормалният обмен на вещества в костите. Казано по друг начин хемодиализата не заменя напълно всички функции на увредените бъбреци и поради вашето бъбречно заболяване има някои очаквани усложнения:

  • Бъбречна анемия (липса на хемоглобин и еритроцити);
  • Хипертония (високо артериално налягане);
  • Кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност (последствия за сърцето);
  • Ускорена атеросклероза (сърдечно-съдова болест);
  • Ренална остеодистрофия (костно заболяване).

Именно за това целта на хрониодиализата е освен филтриране и премахване на ненужния обем вода в организма, да се проследи състоянието на пациента в хода на диализното лечение и съответно да се вземат мерки относно тези усложнения и да се предотврати тяхната прогресия.

Но как протича една диализа?

Това е въпрос, който си задава всеки пациент. Накратко описана процедурата изглежда по този начин:

  • Повечето пациенти се нуждаят от три сеанса седмично по 4 часа всеки. Процедурата отнема толкова време, защото цялата кръв на пациента трябва да бъде филтрирана многократно и постепенно през машината. При неспазване на хигиенно-диетичния режим от страна на пациента е възможно налагане на извънредна процедура, което определено не се споделя като добър вариант от всяка една организация свързана с нефрологията и в частност с хемодиализата.
  • Хемодиализата се провежда чрез временно поставен катетър (по-големи вени като феморалната, подключичната или яремемна/югуларна) или чрез постоянен катетър поставен хирургично, където апаратът се закача директно. Единият край тегли кръв от катетър, а другият връща я след филтрация.

Ако пациента е с предварително направена фистула (постоянен достъп) или имплантирана протеза, се поставят две тънки игли. Тази фистула най-често е достъп между а.radialis и v.cephalica. Едната игла ще изтегля кръвта и ще я пренася до машината, в която има поредица от мембрани, които са като филтър за преминаващата кръв. След това пречистената кръв се връща към тялото на пациента през втората игла.

  • По време на диализната сесия пациентът стои седнал или лежи. Той може да чете, да слуша музика, да използва мобилния си телефон, да гледа телевизия или да спи. В началото и по време на процедурата се измерват кръвното и пулса на пациента.
  • След края на процедурата, ако пациента има фистула/протеза иглите се отстраняват и се слага лепенка, за да се спре кървенето. Ако пациента е с катетър- той се почиства, обработва против запушването му, облепя се и се предпазва от евентуални инфекции.